O kuchni japońskiej

O kuchni japońskiej

Kuchnia, jaką preferuje się na Dalekim Wschodzie, czyli w rejonie azjatyckim, bardzo różni się od tej, z którą mamy do czynienia na co dzień. Ba! Sama kuchnia azjatycka jest bardzo zróżnicowana. Dobrym przykładem mogą być Chiny, gdzie każda kuchnia różni się od regionu i klimatu tam panującego.

Kuchnia japońska jest coraz bardziej popularna nie tylko Polsce – tu warto sprawdzić Poznań gdzie jeść, ale i całej Europie, a także na świecie (Stany Zjednoczone od dawna starają się czerpać z niej jak najwięcej). Jej popularność może przejawiać się w tym, że jest ona niezwykle zdrowia i bardzo prosta w przygotowaniu. Dania przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ prostot,a to podstawa każdej kuchni azjatyckiej. Kuchnia japońska to przede wszystkim ryż, ryby, owoce morza i warzywa. Z ryżu przyrządza się prawie każdą potrawę, w tym najpopularniejszą na świecie – sushi. Ryby i owoce morza to z kolei pochodna specyficznego położenia Japonii. Na wyspach japońskich ziemie nie są zbyt żyzne, a kraj pokrywają znaczne połacie górskie. Warzywa używane w kuchni japońskiej to przede wszystkim por, kapusta, seler naciowy. I właśnie te warzywa są dużą częścią składników popularnej zupy miso. Kuchnia japońska, to przede wszystkim sztuka kulinarna. Nie ma tam przypadku, a poszczególne dania przygotowywane są z ogromną starannością w specjalnych naczyniach dostosowanych do danej potrawy. Nie dziwi fakt popularności kuchni japońskiej, ponieważ potrawy – choć często dosyć dziwne – są niezwykle smaczne. Warto więc wprowadzać dania azjatyckie do swojego jadłospisu i urozmaicić codzienną dietę.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments